Päivän kuva: Eero Aho - Jussi -palkintoa odotellessa

Näyttelijä Eero Aho loistaa uuden Tuntematon sotilas -filmatisoinnin pääroolissa. Anakonda.fi ennustaa, ettei kukaan voi ohittaa häntä jaettaessa Jussi -palkintoa.

Juonipaljastus Jussi-gaalasta kevättalvelta 2018: parhaan miespääosanäyttelijän Jussi-palkinnon tulee saamaan Eero Aho.

Ei millään pahalla ketään muuta suomalaista miesnäyttelijää kohtaan, mutta tämä peli lienee pelattu. Aho loistaa rikkana rokassa, Rokkana monin tavoin rikkaassa, tunnekylläisessä Tuntematon sotilas -filmatisoinnissa.

Ahon roolisuoritus on näyttelijätyön juhlaa. Hän saa käydä kolmetuntisessa elokuvassa läpi koko sotaa käyvän miehen tunnekirjon. Ikävä, suru, lämpö, rakkaus, viha, raivo, huoli, pelko, väsymys, pettymys ja ohi kiitäen riemukin... kaikkea löytyy, ja kaiken Aho tuo niin liki katsojaa, että varsinkin Edwin Laineen ikonisena pidetty Tuntematon sotilas muuttuu mielikuvissa kököksi kesäteatteriksi. Arvelen, että 27. lokakuuta jälkeen aika monelle suomalaiselle Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on se ainoa oikea elokuvatulkinta Väinö Linnan romaanista. Se vie rintamalle, Ahon ihon alle ja kaikkiin tuskaisiin mietteisiin, jotka heijastuivat hiljaisista sodan käyneistä miehistä vuosikymmenten ajan.

Näyttelijäntyö on läpi elokuvan muutenkin vaikuttavaa. Jos joku ajatteli, että esimerkiksi Aku Hirviniemen näyttelijäntaidot huuhtoutuivat viemäriin Possen suihkukohtauksessa, he olivat väärässä. Hirviniemen Hietanen on yhtä vaikuttava kuin Ahon Rokka, mutta rooli jää pienemmäksi. Hirviniemelle ei suoda tilaa revittelyyn yhtä paljon. Samoin voi kehua Jussi Vatasta Koskelana, Johannes Holopaista Koskelana, Joonas Saartamoa Lahtisena ja Hannes Suomista Vanhalana - eikä heikkoa lenkkiä näyttelijäkaartista löydykään.

Mutta Eero Aho, huh huh. Päteviä, ihan alle meneviä roolisuorituksia häneltä on nähty aiemminkin. Mutta nyt hän todella on Rokan Antero, Antiksi kutsuttu.

Anakonda.fi:n Päivän kuva Eero Ahosta on otettu maanantaina syyskuussa 2016. Aho oli silloin tehnyt yhtä lailla vaikuttavan roolin elämänhallintansa kanssa kamppailevana, teini-ikäisestä lapsestaan huolehtivana isänä Antti J. Jokisen aliarvostetussa elokuvassa Pahan kukat.

Fakta: Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas on ensi-illassa 27. lokakuuta 2017.

Teksti ja kuva: Pasi Kostianen