04. marraskuu 2016
Ehdokkaat Finlandia-kirjallisuuspalkinnon saajiksi julkistettiin perjantaina klo 10. Johtava päivälehti Helsingin Sanomat nosti uutisotsikkoonsa vain yhden kirjailijanimen: Jari Tervon.
Tervon uusi ei ole ehdokkaiden joukossa. Kuusi valittua ovat: Tommi Kinnusen Lopotti, Riku Korhosen Emme enää usko pahaan, Sirpa Kähkösen Tankkien kesä, Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet, Peter Sandströmin Laudatur sekä Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista.
Olen viettänyt viime viikkoina aivan liikaa aikaa seksin, huumeiden ja rock`n`rollin parissa, että olisin ehtinyt perehtyä valittuihin romaaneihin. Olen siis lukenut tämän syksyn mainioita taiteilijaelämäkertoja. Sami Yaffan ja Remun tunsin entuudestaan, nyt tunnen paremmin. Lukemisen ihme on kuitenkin siinä, että myös Bruce Springsteen on nyt kuin läheinen, sydämensä juuri minulle avannut ystävä - siis muutenkin kuin laulujensa kautta.
Katson kuitenkin voivani arvioida peliä, joka vaikuttaa Finlandia -ehdokasasetteluun. Mainittakoon, että Tervon Matriarkka sentään on jo yöpöydälläni. Jossain vaiheessa se tulee saamaan seurakseen myös Finlandia -ehdokasromaaneja, ainakin Korhosen, jota asioista tavallisesti perillä olevat Facebook -toverini ovat suositelleet.
Tässä siis kolme syytä, miksi Jari Tervon Matriarkka ei ole Finlandia -ehdokas.
1. Baba Lybeck
Voittajaromaanin valitsee toimittaja Baba Lybeck. Tervo ja Lybeck ovat työtovereita. Ehdokaskirjojen asettelussa ei haluttu päätyä tilanteeseen, että ihailtavan sivistynyt ja kadehdittavan kovakuntoinen Lybeck olisi joutunut kiusalliseen tilanteeseen. Uutisvuoto tv-ohjelman tuomari ja vakioraatilainen olisivat joutuneet kohtaamaan ruudussa ajatellen, että iso osa tv-katsojista miettii, miksi Lybeck valitsi juuri Tervon romaanin voittamaan Finlandian - tai ei valinnut.
2. Huomiota muille kirjailijoille
Jari Tervo on tällä hetkellä yksi Suomen tunnetuimmista kirjailijoista, ehkäpä pitkän uransa ja tv-työn ansiosta jopa kaikkein tunnetuin. Tervo ei tarvitse sellaista julkisuutta, jonka Finlandia -palkinto voittajalle tuo. Takavuosina tv-kameroiden ulottumattomista ovat ainakin yhden kirjan ajaksi nousseet tuntemattomuudesta menestyskirjailijoiksi Finlandian ansiosta muun muassa viime vuosien voittajaromaanien kirjoittajat Laura Lindstedt (Oneiron, 2015), Jussi Valtonen (He eivät tiedä mitä tekevät, 2014) ja Riikka Pelo (Jokapäiväinen elämämme, 2013).
3. Tervo on suomalaisen kirjallisuuden Paul Newman
Amerikkalainen näyttelijätähti Paul Newman (1925 -2008) kuuluu harvinaiseen joukkoon: hän on yksi neljästä näyttelijästä, joka on ollut ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi viidellä vuosikymmenellä. Hän joutui kuitenkin odottamaan palkintoa vuosikymmenet, vasta 61-vuotiaana tärppäsi roolissa elokuvassa Suuret setelit (1986). Lisäksi Newman sai elämäntyö-Oscarin.
Ennen kaikkea Newman muistetaan kuitenkin monipuolisena taiteilijana - ja aktiivisena, paljon hyväntekeväisyyttä harjoittaneena ihmisenä. Hän oli rahoittamassa leirikeskusta vakavasti sairaille lapsille, antoi rahaa entisen Jugoslavian alueen sotalapsille - ja toimi aktivistina Vietnamin sotaa vastaan.
Ehkä Kirjamessujen raju avajaispuhe, jossa Tervo kritisoi Suomen "häpäisevän humanistisen ja kristillisen perintönsä" tämänhetkisellä pakolaispolitiikallaan voidaan nähdä vastaavana toimintana kuin Newmanin aktivismi aikanaan. (HS:n uutinen puheesta tässä). Ehkä Tervokin tullaan muistamaan paitsi urastaan, myös pelottomuudestaan ottaa kantaa ihan muihin asioihin kuin kirjallisuuskiistoihin.
Sen rinnalla on aivan yhdentekevää, montako kertaa Tervo voitto Finlandian - tai pääsi edes ehdolle.
Pasi Kostiainen