25. tammikuu 2016
Erkki Pirtola kuoli lauantaina 23. tammikuuta äkilliseen sairauskohtaukseen. Kuolemasta kertoi ensimmäisenä YLE. Pirtola oli kuollessaan 65-vuotias.
Pirtola teki ainutlaatuisen uran suomalaisen taiteen kentällä. Hän oli aina viehättynyt vastakulttuurista - ja vallitsevan taidekäsityksen haastamisesta. Tämä oli hänellä ajatuksena niin taiteilijan- kuin taidekriitikonkin uralla, muun muassa Ilta-Sanomissa, jossa hän vastasi osaltaan vuosina 1980 - 1992 lehden tuolloin laajasta kulttuurijuttujen tuotannosta.
"Saatoin irvailla Hesarille, kun se oli niin kamalan konservatiivinen. Katsoin mitä siellä sanottiin ja kirjoitin ihan päinvastaisesti", hän kuvaili asennettaan Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2013.
Pirtolan muistaminen vain taidekriitikkona olisi kuitenkin suuri vääryys.
Hän oli taiteilija itsekin. Humoristinen, kärjistävä, mutta aiheen niin vaatiessa moralisti - tämä kaikki kohtasi muun muassa sarjakuvateoksessa Hullu kakkaaja, joka kantoi jo vuosikymmeniä sitten huolta ympäristön tuhoutumisesta ihmiskunnan saastuttamisen seurauksena.
Pirtola oli myös monien näyttelyjen kuratoija - ja useiden merkittävien taiteilijoiden eteenpäinauttaja. Hän järjesti näyttelyitä yleisestä huomiosta sivuun jääneille taiteilijoille, esimerkiksi sittemmin Pro Finlandia -palkittua performanssitaiteilija Roy Vaaralle ja Kalervo Palsalle, jonka asutti luokseen Helsinkiin.
"Minun peruskouluni oli Kalervo Palsan yliopisto, tai aliopisto. Hän asui Kristiinankadun kämppäni pikku alkovissa ja maalasi sillä välin, kun opiskelin yliopistossa", Pirtola kuvaili Helsingin Sanomien haastattelussa.
"Sanoin, että täällä ei sitten dokata niin kuin Kittilässä. Kalle totteli ja teki töitä koko ajan. Monet päätöistä syntyivät silloin."
Yksi Pirtolan merkittävimmistä rooleista oli kuitenkin hänen dokumentoijan työnsä. Aivan kuten Elias Lönnrot kiersi ikuistamassa kansallisrunoutta Kalevalaan, Pirtola kaivoi videokameransa eteen satoja suomalaisia ITE -taiteilijoita. Suuria lahjakkuuksia ja/tai kylähulluiksi leimattuja hahmoja, esitteli heidän töitään ja kertoi heidän tarinansa. Otoksia niin virallisten taidenäyttelyjen avajaisista kuin ITE -taiteilijoistakin nähtiin muun muassa ATV -tv-kanavalla, johon teki Taideruutu -ohjelmaa vuosituhannen vaihteessa.
Anakonda.fi kunnioittaa Pirtolan muistoa suosittelemalla hänen hänen YouTube -kanavansa kirjavasta valikoimasta ITE-taidetta esittelevää ITE-introa. Siihen on kahdeksaan minuuttiin tiivistetty suomalaista hullua luovuutta riemastuttavalla tavalla.
KUVA: kuvakaappaus Erkki Pirtolan YouTube -kanavalleen tekemästä taiteilijahaastattelusta kulttuuripersoona DJ Tixasta. Mainio TIXA: Lapsuus ja nuoruus on katsottavissa tästä.