Muhammad Ali 1942 - 2016 - Värikkäin, viihdyttävin ja rohkein

Parkinsonin tautia 32 vuotta sairastanut nyrkkeilylegenda on kuollut 74-vuotiaana. Anakonda.fi kunnioittaa värikkään urheilijan ja kantaaottavan taistelijan muistoa jakamalla koosteen hänen parhaista kommenteistaan.

Muhammad Alin viime vuosikymmenten esiintymiset julkisuudessa ovat surullinen vastakohta sille, millaisena Ali - ja ennen nimenvaihtoa Cassius Clay - opittiin tuntemaan. Tai eihän Ali enää esiintynyt. Hänet tuotiin paikkoihin, joissa hänen ainutlaatuista tarinaansa saatettiin vielä hyödyntää: esimerkiksi kaksi vuotta sitten Anakonda.fi kertoi rahankeruukampanjasta Kongoon.

Nyt Ali on kuollut, 74-vuotiaana. Kuolemaa ei voi pitää yllätyksenä, sillä Ali haurastui silminnähden vuosien kuluessa. Parkinsonin tauti vei voimia. Viime vaiheessa hän sai pahoja hengitysoireita ja hänet vietiin pari päivää sitten sairaalaan Phoenixissa.

Muistelkaamme kuitenkin hetki 1960- ja 1970-lukujen Alia, aikansa värikkäintä, viihdyttävintä ja rohkeinta urheilijaa.

Amatöörinä, nimellä Cassius Clay hän voitti Rooman olympialaisissa 1960 kultaa keskiraskaassa sarjassa. Ensimmäisen ammattilaisten maailmanmestaruutensa raskaassa sarjassa hän voitti kuitenkin neljä vuotta myöhemmin jo Muhammad Alina. Nimi vaihtui, kun Ali kääntyi islamin uskoon.

Ali voitti kaikkiaan kolme kertaa mestaruuden itselleen. Se on kova saavutus, sillä nyrkkeilijän kuten urheilijan ura muutenkaan ei ole loputtoman pitkä - ja Alilta riistettiin mahdollisuus harjoittaa ammattiaan kolmeksi vuodeksi hänen ollessaan huipulla. Vuonna 1967 Alilta otettiin mestaruusvyö ja kilpailulisenssi, koska Ali ei suostunut osallistumaan Vietnamin sotaan.

Ali kuitenkin palasi. Vuonna 1974 hän voitti raskaan sarjan maailmanmestaruuden takaisin ehkäpä nyrkkeilyhistorian kuuluisimmassa ottelussa George Foremania vastaan. Tuo matsi käytiin Zairessa ja siitä tehty dokumenttielokuva Kehäkuninkaat - When We Were Kings voitti Oscarin vuonna 1996.

Tuossa ottelussa ja siihen valmistautuessa Ali laukoi monia kuolemattomia kommenttejaan. Niitä voi kuunnella tästä Spotify -koosteesta.

Kuvassa Ali kohtaa Beatlesin vuonna 1964.