Tätä on CrossFit - Helsingin kilpailun palkintopotti on 30 000 euroa

Helsinki Showdown on nopeasti suosiotaan kasvattaneen CrossFitin ammattilaiskilpailu Helsingin jäähallissa 10. lokakuuta. Anakonda.fi otti selvää, mitä 30 000 euron palkinnon voittaminen vaatii - ja mitä laji antaa harrastajalleen.

Helsingin jäähallissa ei lauantaina nähdä gladiaattoreita jääkiekkovarusteissa, vaan voimamiehiä ja -naisia ihan sellaisenaan. Jäähalliin kokoontuu peräti sata urheilijaa, joista kymmenen vahvinta naista ja miestä mittelee finaaleissa 30 000 euron pääpalkinnosta.

Kansainvälisen kisan ennakkosuosikkeja ovat suomalainen ammattikseen CrossFitissä kilpaileva Jonne Koski, 21 sekä naisten sarjassa lajin islantilainen huippu Thuri Erla Helgadottir suomalaisena haastajanaan Emilia Leppänen.

Mutta mistä CrossFitissä ylipäänsä on kyse? Lajihan on nopeasti noussut esille paitsi kilpailuna, myös harrastuksena. Anakonda.fi luikerteli CrossFit Basementiin Helsingissä ottamaan selvää. Sen verran selvisi etukäteen googlaamalla, että kyse on voimistelija Greg Glassmanin 1970-luvulla kehittämästä monipuolisesta treenimuodosta, jonka tavoite on harjoittaa "urheilussa ja jokapäiväisessä elämässä tarvittavia ominaisuuksia mahdollisimman monipuolisesti". CrossFit keskittyy siis "parantamaan kestävyyttä, voimaa, räjähtävyyttä, liikkuvuutta, nopeutta, koordinaatiota, ketteryyttä, tasapainoa ja tarkkuutta mahdollisimman monipuolisesti". Lajin ydin on, että siihen "harjoitukset tehdään kovalla intensiteetillä". Siksi se siis kohottaa sekä aerobista että anaerobista kuntoa.

Mutta kysytään enemmän CrossFitin Basementin Robin Hendryltä, entiseltä erikoisjoukkojen sotilaalta, joka löysi CrossFitin itse haluttuaan samantyyppistä vaativaa treeniä, johon armeijassa tottui.

Miten CrossFit eroaa muusta treenaamisesta? Saliharjoittelu ja ryhmäliikuntahan ovat suosittuja ylipäätään.

"Lajin paras puoli on se, että se on niin monipuolista. Jos tykkää juosta ja käydä kuntosalilla, niin CrossFit sopii hyvin. CrossFit ei ole niin ulkonäkökeskeistä kuin moni muu treenaaminen. Tässä haetaan enemmän hyvinvointia."

CrossFit on kasvattanut suosiotaan nopeasti. Mikä lajissa vetoaa?

"Tämä on sopii kaikille. Treenaaminen on yhteisöllistä. Kun tänne meidänkin salille tullaan, ei vain katsota toista päästä varpaisiin ja vedetä omaa treeniä nopeasti läpi, vaan tsempataan toisia. Yhteisö tuo ihmiset tänne. Treenaaminen on hauskaa."

Lajin kritisojien mielestä CrossFit on vanha kunnon kuntopiiri uudessa, kaupallisessa paketissa. Mitä mieltä olet tästä väitteestä?

"Kun uusi laji tulee markkinoille, ensimmäinen mielipide saattaa olla kriittinen. Näin olen ainakin itse kokenut. Mutta kun ihmiset ovat tulleet itse kokeilemaan, mielipide on muuttunut."

Mitä itse olet oppinut CrossFitistä?

"Löysin lajin eräällä ulkomaankomennuksella. Treenaaminen oli vienyt paljon aikaa, yhtenä päivänä juostiin paljon, toisena käytiin salille. CrossFitissä ne yhdistyivät. Opin myös, mitä olen tehnyt väärin, opin liikkuvuuden merkityksen. Se on tärkeää, ei vain se, kuinka iso hauis on. Se kiehtoi, että tässä mennään syvemmälle siinä, mikä on tärkeää liikkumisessa. Oikeasti tärkeää on se, että 85-vuotiaanakin pääsee vielä pois sängystä ja voi sitoa omat kengännauhat, kuntoilu ei ole mikään ulkonäkökysymys. Pitää muistaa, että CrossFit on brändi, ei tässä ole mitään uudelleen keksitty. Mutta tässä yhdistetään kaikki ammattimainen tieto muista lajeista. CrossFit ei erikoistu, ei halua olla paras missään yhdessä tietyssä asiassa, vaan kehittää monipuolisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia - ja sitä kautta helpottaa arjen toimintoja."

Fakta: Helsinki Showdown Helsingin jäähallissa lauantaina 10. lokakuuta. Tapahtuman nettisivut löytyvät tästä.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen