Jalkapallon huippusarjoissa yllättäjiä ja epäonnistujia - Kenen soittoon Zidane vastaa?

Espanjan La Liga ja Englannin Valioliiga ovat alkaneet harvinaisen tasaisesti. Menestyjien vastapainoksi on myös alisuorittajia: tämän viikon maaottelutauon aikana ainakin Manchesterissa ja Madridissa näppäiltäneen kiivaasti mahdollisten uusien valmentajien puhelinnumeroita. Anakonda.fi pohtii, kenen puheluun vapaaherra Zinedine Zidane vastaa?

Tätä ei juuri tapahtunut Zinedine Zidanen valmentaessa: Real Madrid hävisi viime viikolla kaksi ottelua. 1-0 tappiot tulivat sekä Mestarien liigassa Moskovan Tsska:ta sekä La Ligassa Alavesia vastaan. La Ligassa joukkue on vasta neljäntenä, voitettuaan kahdeksasta ottelusta vain puolet. 

Kautta on vielä neljä viidesosaa jäljellä, ja Real Madridin onneksi sen pääkilpailija Barcelona on myös aloittanut kauden odotuksia kehnommin. Barcelona on sarjakakkosena vain pisteen edellä. Myös sarjajohtaja, Real Madridin 3-0 äskettäin voittanut Sevilla on näköetäisyydellä kahden pisteen päässä.

Mutta Zidanen johdolla Real Madridin fanit tottuivat parempaan. Joukkue voitti Mestarien liigan kolmesti peräkkäin. Ja tällä kaudella juuri menestys La Ligassa oli päätavoite - viime kauden mestaruus kun lipsahti Barcelonalle.

Vaikka mitään ei ole menetetty, Zidanen korvaajaksi Madridin valmentajana kesällä tulleen Julen Lopeteguin asema on erittäin epävarma. Mutta saako Real Madrid tilalle ketään yhtä pätevää valmentajaa? Malttaako se olla kysymättä Zidanelta, suostuisiko tämä palaamaan? Ja toisaalta, miksi iso-Z palaisi joukkueeseen, joka kesällä heikentyi ja jätti korvaamatta supertähti Cristiano Ronaldon siirtymisen Juventukseen? Zidanella on Real Madridissa vain hävittävää: hän lähti voittajana ja seuralegendana - hän on kuin Pep Guardiola Barcelonassa, lähes tarunomainen hahmo lähihistoriassa.

BARCELONASSA ollaan myös pettyneitä kauden alkuun. Vaikka Lionel Messi ampui taas viime viikon kahdessa ottelussa kolme maalia eikä Barcelona hävinnyt peleistä kumpaakaan, voittokulkuun tottuneet fanit ovat pettyneitä siihen, että Barcelona on tähän mennessä hävinnyt La Ligassa kerran ja joutunut tyytymään tasapeliin jo peräti kolmesti, viimeksi sunnuntaina Valenciaa vastaan maalein 1-1.

Viime kaudella Ernesto Valverde valmensi Barcelonan La Ligan ja Copa del Reyn voittoon, mutta hänen maineensa sai kolauksen yhdestä ottelusta: kun joukkue hävisi Mestarien liigassa 3-0 AS Romalle ja putosi mestaruuskamppailusta, koko kausi tuntui pettymykseltä - varsinkin kun Real Madrid juhli taas maanosan parhaana seurajoukkueena.

Tuon kamppailun tappion syyksi on nimetty Valverden kyvyttömyys kierrättää pelaajia, Messi ja kumppanit olivat tärkeissä otteluissa uupuneita peliruuhkan jälkeen. 

Tällä kaudella Valverde on pyörittänyt laajempaa pelaajarinkiä, mutta Valencia -ottelussa hän teki ensimmäiset ja ainoat vaihtonsa vasta viitisen minuuttia ennen peliajan päättymistä: Philippe Coutinho sai tehdä tilaa Ousmane Dembelelle 84 ja Arthur Rafinhalle 88 peliminuutin jälkeen. 

Osa faneista on myös sitä mieltä, ettei Valverde peluuta tarpeeksi näyttävää, Barcelonan -perinteiden mukaista futista. Hän siis joutaa vaihtoon.

Mutta ei kai Zidane sentään Barcelonan - Real Madridin arkkivihollisen - valmentajaksi ryhdy?

MANCHESTER UNITED on Valioliigan pahin kriisijoukkue, kun kahdeksassa ottelussa joukkue on hävinnyt jo kolmesti, on kärjestä (paikallisvastustaja Manchester City) seitsemän pisteen päässä - ja joukkueen sisäisistä kiistoista tihkuu julkisuuteen tietoja. Takavuosien menestysvalmentaja Jose Mourinho on riitautunut ainakin tähtipelaaja Pogban kanssa, ranskalainen maailmanmestari pelaaja hinkuu siirtoa ja kiukuttelee julkisesti ja Mourinhon omanarvontunto tuntuu säilyvän korkeana huolimatta vaatimattomista tuloksista sekä sisäisestä ja julkisesta kritiikistä.

Onko ManUn ratkaisu vaihtaa Mourinho Zidaneen? Huhut tästä ovat ristiriitaisia. Viimeisten tietojen mukaan Zidane ei halua Englantiin - eikä United halua tehdä niin kallista peliliikettä, että potkisi Mourinhon pois. 

ELI MITÄ TEKEE Zidane? Anakonda.fi yhtyy niiden valistuneiden arvaajien joukkoon, joiden mukaan periaatteen miehenä tunnettu Zidane viettää välivuoden kaikessa rauhassa ja siirtyy sitten Juventuksen, pelaajauransa toisen menestysseuran valmentajaksi. Siellä häntä jo odottaakin vanha luottotähti Cristiano Ronaldo.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Hadi Abyar

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Cmore esittää kaikki Mestarien liigan ottelut. Hanki Cmore tästä.