50 Suomen parasta ravintolaa valittiin - Mihin jäi Tomi Björckin Farang?

Tähtikokki Tomi Björckin Farang ei mahtunut mukaan, kun ravintola-alan ammattilaiset valitsivat 50 Suomen parasta ravintolaa. Anakonda.fi kommentoi Viisi tähteä -median kokoaman listan.

Helsinki otti viitosviiton Viisi tähteä -median järjestämässä 50 Suomen parasta ravintolaa -äänestyksessä. Kutsuttujen "Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten" äänestyksessä ykköseksi nousi viime vuosina kovasti hehkutettu Grön, jota perusteluissa kehutaan seuraavasti:

"Grön on brutaalin bistron käsitteen ytimessä, jossa niukoista resursseista syntyy oma estetiikkansa sekä ruoan valmistuksen metodi."

Olon, BasBasin, Finnjävelin ja Vinkkelin jälkeen sijoittui kuudenneksi turkulainen Kaskis - myös yksi viime vuosien kehutuimmista - ja jonotetuimmista - ravintoloista. Myös seuraava ei-helsinkiläinen sijoittuja Mami on turkulainen, sijalla 15.

Viisi tähteä toteutti listauksen kuuden vuoden tauon jälkeen. Näiden vuosien aikana on tapahtunut paljon, näkee median päätoimittaja Eeropekka Rislakki:

"Kärkiviisikossa on kolme ravintolaa, joita määrittää muut ominaisuudet kuin perinteinen Michelin-taso. Silti ruoan parhaasta mahdollisesta mausta ei tingitä, mutta ruoka ja ravintolan ilmapiiri ovat rentoja.” (Viisi tähteä -median artikkeli äänestystuloksesta luettavissa kokokonaisuudessaan tästä.)

Rislakki kutsuu monien parhaiden ravintoloiden tyyliä "brutaaliksi bistroksi". Se on hänen mukaansa omaleimainen, suomalainen suuntaus, joka on seurausta kymmeneen vuoteen venyneestä taloudellisesta laskukaudesta. Samaan aikaan esimerkiksi Tanskan ja Ruotsin huippuravintolat saattoivat keskittyä fine-diningiin, mutta Suomessa kalliille hifistelylle ei riittänyt asiakkaita. Syntyi bistro, brutaali bistro.

Grön, BasBas ja vaikkapa Kaskis ovatkin onnistuneet jopa niin hyvin, että pöydän varaaminen niihin kaikkiin vaatii pitkän tähtäimen suunnittelua - sellaisia ravintoloita ei Suomessa ole tavannut liiemmin olla. Bistro-buumi on ollut omiaan totuttamaan suomalaisia kunnianhimoiseen ravintolaruokaan, maistuviin elämyksiin ilman fine dining gourmet`n korkeiden hintojen pulittamista.

Ravintola-alan ammattilaisten lista pursuu hyviä ja kiinnostavia ravintoloita. Mukana on monia hyvin tuoreitakin tuttavuuksia, esimerkiksi loppusyksystä avatut helsinkiläiset Palace (sijalla 11) ja Yes Yes Yes (49).

Anakonda.fi:n huomion kiinnittää kuitenkin se, mitä listalla ei ole: Tomi Björckin omistamia ja häneen henkilöityneitä, viime vuosina varsin suosittuja ravintoloita. 50 Suomen parhaan ravintolan joukkoon eivät mahdu ravintola- ja juoma-alan ammattilaisten mielestä sen enempää Farang, Gaijin kuin Boulevard Socialkaan. Michelin Guide 2017 arvosti kaikki kolme kuitenkin Bib Gourmand -maininnalla, samoin kuin listalla sijalle 18 sijoittuneen Emon. Michelin -tähden saaneet ravintolat Olo, Ask, Demo ja Chef & Sommelier (toimii nykyisin nimellä Ora) ovat kaikki listan kymmenen parhaan joukossa.

Mistä Björckin dynastian jääminen listan ulkopuolelle johtuu?

Ovatko äänestäjät niiden uudesta lumoutuvia, että vanhat suosikit unohtuivat? Vai ovatko Farang ja muut ole ammattilaisten suosikkeja koskaan olleetkaan?

Vai lasketaanko esimerkiksi Farang jo Helsingin klassikkoravintoloihin? Eiväthän listalle päässeet esimerkiksi vuosikymmeniä linjansa pitäneet Kosmos, Elite tai Seahorse - tai kymmenisen vuotta toiminut Ateljé Finne, klassikko jo syntyessään.

50 Suomen parasta ravintolaa Viisi tähteä -median järjestämän ravintola- ja juoma-alan ammattilaisten mukaan:

 

1. Grön, Helsinki

2. Olo, Helsinki

3. BasBas, Helsinki

4. Finnjävel, Helsinki

5. Vinkkeli, Helsinki

6. Kaskis, Turku

7. Ask, Helsinki

8. Demo, Helsinki

9. Savoy, Helsinki

10. Ora, Helsinki

 

11. Palace, Helsinki

12. Chapter, Helsinki

13. Lyon, Helsinki

14. C, Tampere

15. Mami, Turku

16. Juuri, Helsinki

17. Ravinteli Bertha, Tampere

18. EMO, Helsinki

19. Ravinteli Huber, Tampere

20. Shelter, Helsinki

 

21. Bistro O mat, Kirkkonummi

22. Mikko Utter, Lohja

23. Bistro Sinne, Porvoo

24. Nokka, Helsinki

25. SicaPelle Wining & Dining, Porvoo

26. Fabrik, Helsinki

27. Tintå, Turku

28. Muru, Helsinki

29. Ostroferia, Oulu

30. Kuurna, Helsinki

 

31. Meat District, Porvoo

32. Aito, Helsinki

33. Kakolanruusu, Turku

34. Spis, Helsinki

35. Sky Ounasvaara, Rovaniemi

36. Wino, Helsinki

37. Ludu, Turku

38. Linnankrouvi, Mustion Linna

39. Tertin Kartano, Mikkeli

40. Kuori, Turku

 

41. BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki

42. Werner, Helsinki

43. Roux, Lahti

44. 4 Vuodenaikaa, Tampere

45. Storage, Turku

46. Hugo, Oulu

47. Gastro Cafe Kallio, Helsinki

48. Gastropub Tuulensuu, Tampere

49. Yes Yes Yes, Helsinki

50. Local Bistro, Joensuu

 

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Paju