25. tammikuu 2018
Etta James eli Jamesetta Hawkings syntyi Los Angelesissa vain 14-vuotiaalle Dorothy Hawkinsille. Isäänsä laulaja ei tietääkseen tavannut koskaan. Kun afroamerikkalaisena sai viime vuosisadan alkupuoliskolla tällaisen alun elämälleen, sai valitettavan uskottavan alun blues-tulkitsijan uraa ja elämää varten. Onnekseen Jamesetta pääsi 5-vuotiaana babtistikirkon kuoroon - tyypillinen tausta mustan musiikin tulkitsijalle viime vuosisadan Yhdysvalloissa.
Gospel, soul ja blues saivat Jamesista ainutlaatuisen tulkitsijan. Vahva ääni erottui varhain, jo 14-vuotiaana itsekin merkittävän laulajauran tehnyt Johnny Otis kiinnitti Jamesin lauluun huomiota. Alkoi yhteistyö, joka johti vuonna 1955 17-vuotiaana ensilevytykseen The Wallflower (Dance with Me, Henry), jonka yhdeksi tekijäksi James merkittiin - Otisin ja Hank Ballardin rinnalla. Biisin nimi kuului alunperin vihjailevammin Roll With Me, Henry, mutta sellaiselle seksuaalisuudelle ei ollut sijaa aikana jopa ennen kuin Elviksen keinuva lantio öljysi nuorisokulttuurin konetta paheellisuuden kauhistelulle. Nuori Etta James tosin sai touhuta mustan musiikin karsinassa: biisistä tuli kyllä Yhdysvaltain listaykkönen, mutta valkoihoisen laulajan, venäläis-juutalaisen Georgian Gibbsin tulkittavaksi.
Asenne kasvoi - Etta James tiettävästi raivostui tilanteesta.
Loikataan vuoteen 1961, Etta James on 23-vuotias. Yhdysvalloissa alkaa kattila kihistä monenlaiseen yhteiskunnalliseen kiehuntaan. James ei kysele enää, mikä on soveliasta afroamerikkalaiselle naiselle, vaan levyttää oman versionsa Willie Dixonin vuonna 1954 kirjoittamasta bluesista I Just Want To Make Love To You. Voidaan vain kuvitella, miten rajulta noin raju roolileikki kuulosti 1960-luvun alkupuolella: nuori, afroamerikkalainen ja vieläpä nainen laulamassa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja nautinnonhalun ylistystä. Jo biisin alku on tyrmäävä, siinä laulaja ärjäisee, ettei halua olla kuulijan orja ja palvelija... mutta rakkauden teot kiinnostavat, itse asiassa ainoastaan ne.
Biisin voi kuunnella Spotifyn kautta tästä:
Laulu jatkui vuosikymmenten läpi. Viimeisen albuminsa The Dreamer Etta James julkaisi vuonna 2011, pari kuukautta ennen kuolemaansa. Leukemia vei laulajan neljä päivää ennen kuin olisi täyttänyt 74 vuotta. Vaikka leukemia oli heikentänyt jo levytyksessä, ja terveyttä rasitti myös muun muassa alzheimerin tauti, tulkinta oli vahvaa loppuun saakka.
Kuunnellaan Spotifyn kautta vaikka The Dreamerilta löytyvä versio yllättävästä biisistä, Guns N`Rosesin Welcome To The Junglesta:
Etta James sai tietää olevansa arvostettu, hän sai muun muassa vuonna 2003 elämäntyöstään Grammy -palkinnon.
Hautajaisissa tammikuussa 2012 lauloivat Stevie Wonder, Beyoncé ja Christina Aquilera.
Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Roland Godefroy