Oletko käytettävissä kulttuuriministeriksi, Mikko Alatalo?

Suomalainen kulttuuriväki pelkää, että heille koittaa uuden hallituksen ja suunniteltujen leikkausten takia vaikeat ajat. Anakonda.fi kysyi laulaja-lauluntekijä, kansanedustaja Mikko Alatalolta (kesk.) onko pelkoon aihetta - ja onko Alatalo käytettävissä kulttuuriministeriksi.

Mikko Alatalo, 64, on toiminut keskustan kansanedustajana vuodesta 2003. Hänet valittiin huhtikuussa eduskuntaan neljättä kertaa peräkkäin.

Alataloa voidaan pitää hallituspuolueiden keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajista ansioituneimpana kulttuurityöläisenä. Alatalo kuuluu suomenkielisen rockin ensimmäisiin sanoittajiin yhdessä varhaisen yhteistyökumppaninsa Juice Leskisen sekä Pekka Strengin, Hectorin ja Dave Lindholmin kanssa. 1970-luvun alkupuolelta lähtien musiikkiuraa tehnyt Alatalo on sanoittanut yli 600 kappaletta, hänen omien hittiensä lisäksi klassikkoja ovat muun muassa Maaritin Jäätelökesä ja Hymypoika.

Alatalon uskoisi puolustavan eduskunnassa kulttuuria tilanteessa, jossa iso osa kulttuuriväestä pelkää sen totisesti tarvitsevan puolustajaa. Moni kulttuurin ala olisi vaikeassa murrosvaiheessa ilman taloustaantumaakin. Digitalisoituminen vaikuttaa muun muassa musiikista kirjallisuuteen niin tulonjakomallin ja jakeluprosessien uusiutumisen kautta kuin tekijänoikeuden rajaamisenkin osalta.

Mutta lama ja kovasti maalaillut leikkaukset pelottavat suomalaista kulttuuriväkeä erityisesti. Entä jos kulttuuriinkin taotaan yrittämisen malli? Siis niin, että ne tehköön, keillä siihen on varaa. Tuet pois, varsinkin marginaalitaiteilta!

Näin pahaenteisesti on tulevan hallituksen linjauksia tulkittu varsinkin sen jälkeen, kun hallitusta kokoava Juha Sipilä (kesk) ilmoitti, että ministerien määrää tullaan rajoittamaan. On puhuttu jopa 12 ministerin hallituksesta, jolloin esimerkiksi erillistä kulttuuriministeriä ei olisi lainkaan. Ja mitäpä tällainen linjaus kertoisikaan sivistysvaltio Suomesta vuonna 2015...

Anakonda.fi tavoitti Mikko Alatalon, ja kysyi, onko kulttuuriväen syytä huolestua?

Miltä kuulostaa, ettei kulttuuriministeriä ole uudessa hallituksessa mahdollisesti lainkaan?

"Olennaisempaa kuin se, onko kulttuuriministeriä vai ei, on se, että kulttuurin puolustamiseen sitoudutaan. Tärkeää on esimerkiksi varmistaa se, että sisällöntuottajan oikeudet turvataan uudessa digi-ympäristössäkin. Jos kulttuurin asiat laitetaan esimerkiksi samaan ministeriöön opetusalan kanssa, ratkaisu voi olla ihan hyvä. Onhan meillä ollut sellaisiakin omituisuuksia kuin se, että kulttuuri- ja asuntoasioista vastaa sama ministeri."

Miten aiot puhua kulttuurin puolesta puolueesi puheenjohtajalle, hallituksen tulevalle pääministerille Juha Sipilälle? "Jättileikkauksia" kun on luvattu.

"Kulttuurin ja urheilun rahoitus on tullut tähän saakka veikkausvoittovaroista. Olisi tärkeää, että ne rahat varattaisiin samaan käyttöön jatkossakin. Niiden rahojen perään ollaan muuallakin, mutta toivottavasti vanha korvamerkintä säilyy. Jos näin on, suomalaisen kulttuurin rahoitus riippuu jatkossakin siitä, miten paljon suomalaiset veikkaavat ja lottoavat. Pelkään kyllä, että opetusministeriö tulee tekemään leikkauksia, jotka vaikuttavat esimerkiksi musiikkikoulutukseen."

Mitä haluaisit sanoa kulttuuriväelle, joka pelkää leikkausten takia kulttuurin rahoituksen, tarjonnan ja työpaikkojen puolesta?

"Jos keskustasta on kiinni, heikennyksiä tapahtuu vain vähän. Olemme vanhastaan sivistyspuolue. Ja meille on tärkeää, että kulttuuria on koko Suomessa. Kävin juuri katsomassa Kemi-Tornion musiikkilukion musikaalia, joka oli tehty minun laulujeni pohjalta. Toivottavasti musiikkilukioita on jatkossakin eri puolilla maata. On toki selvää, että on paljon sellaista kulttuuria, joka on olemassa apurahojen ja muun tuen avulla. Sitä pitää olla jatkossakin."

Oletko käytettävissä kulttuuriministeriksi?

"Ilman muuta, jos sellainen ministeri vain tulisi. Opetusministeriö kiinnostaa myös. Mutta ministerinpaikoista on vähän ennenaikaista puhua, koska vasta käydään hallitusneuvotteluja."

Pasi Kostiainen