09. elokuu 2015
Viikonvaihteessa Helsingin Kyläsaaressa järjestettiin taas 2010-luvun nuorten omaehtoinen musiikkifestivaali. EDM on ennen kaikkea alle täysikäisten ja nuorten aikuisten musiikkia, esimerkiksi yli nelikymppisiä oli paikalla päätähti David Guettan lisäksi vain kourallinen - heistäkin useimmat olivat lapsiaan paikalle roudanneita vanhempia tai tapahtumassa töissä.
EDM pitää pintansa, sillä Weekend myytiin loppuun jo viikkoja ennen tapahtumaa. Perjantaina ja lauantaina Kyläsaareen taivalsi 30 000 ihmistä molempina päivinä. 60 000 kävijämäärällä Weekend on yksi kesän suurimmista festivaaleista - siksi on kiinnostavaa seurata, miten Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Weekendin järjestäjän välinen kädenvääntö festarin tulevasta pitopaikasta etenee. 30 000 juhlahenkistä festarikävijää - ja heidän rahansa - kiinnostavat useita suomalaiskaupunkeja.
Anakonda.fi taivalsi kaksi iltaa Kyläsaaressa - ja rohkaistuu nyt kysymään Weekendistä viisi tyhmää kysymystä?
1. Miksi samoja biisejä kuullaan kaikilla lavoilla?
Weekend on määritelty joskus "isoiksi bileiksi, joissa esiintyjällä ei ole niin väliä". Ihmiset ovat tulleet pitämään hauskaa ja nauttimaan tutuista hiteistä, lähinnä EDM:ksi luokiteltavasta uudesta tanssimusiikista. Useimpien esiintyjien aikana yleisö ei välttämättä edes katso lavalle, vaan ihmiset keskittyvät toistensa seuraan. (Poikkeuksiakin toki on, esimerkiksi jo 19-vuotiaana EDM:n kiintotähdeksi laskettava Martin Garrix, jossa varsinkin yleisön tytöt lepuuttivat silmiään mielellään.)
Vaikka Garrixia sekä esimerkiksi Guettan ja Aviciin esiintymisiä tuijotettiin kuin lavalla olisi ollut isompikin show kuin yksi ihminen läppärin kanssa, niin silti on kysyttävä: miksi samoja biisejä kuultiin useilla, tuntui että jopa "kaikilla" lavoilla? Miksi toiset esiintyjistä keräävät ison kuulijakunnan, toiset eivät juuri ketään? Vai ratkaiseeko se, kenellä on näyttävin ilotulitus ja muut tehosteet? (Garrixin kuva Weekend Festival / kuvausryhmä)
2. Miksi leit?
Wikipedia sanoo näin:"Lei on Havaijilla käytetty kaulassa pidettävä kukkaseppele. Nykyään niitä annetaan erityisesti saarille saapuville matkailijoille."
Ok, mutta miksi lei on myös erityisesti Weekend -yleisön perusasuste vuodesta toiseen?
Sillä epäilemättä kerrotaan, että nyt pidetään hauskaa, on vaihdettu vapaalle. Se on kuin "Olen lomalla" -lippis oli palkansaajille 1980-luvulla. Jo lein kaulaan laittamisesta tulee hyvä fiilis.
Mutta miksi juuri lei?
Tämän vuoden villityksiä Weekendissä olivat myös kasvomaalit ja flash tattoot sekä farkkushortsit.
(Flash Tattoo, kuva Aleksi Kinnunen)
3. Mitä eroa oli David Guettan ja Aviciin keikoilla?
Weekend Festivalin odotetuimmat tähdet ja isoimmat nimet David Guetta ja Avicii keräsivät Weekendin suurimman lavan, Loop Stagen eteen viikonvaihteen sankoimmat yleisöjoukot.
EDM:n Herra 47 eli David Guetta, 47, vieraili Suomessa kolmantena vuonna peräkkäin: kaksi vuotta sitten ranskalainen tanssitti Weekendissä, viime vuonna Ruisrockissa ja nyt siis taas Weekendissä. Guetta kiertää keikoilta toiselle yksityiskoneella ja on yksi maailman tuottoisimmista esiintyjistä - ainakaan bändin ja instrumenttien roudaamiseen ei tarvita rekkakolonnaa, musiikki kun mahtuu vaikka muistitikulle.
Avicii eli tukholmalainen Tim Bergling, 25, on noussut muutamassa vuodessa Guettan tavoin kysytyksi tuottajaksi, jonka nimen Madonnakin halusi levynsä kanteen.
Entäs sitten näiden EDM -mestarien keikat, olivatko ne keskenään samanlaisia?
Eivät: nuori ruotsalainen luotti ranskalaista herrasmiestä enemmän omiin hitteihinsä! Guetta oli tosiaan dj -keikalla ja soitti omien biisiensä jatkoksi pätkiä ties mistä listahiteistä, kuultiin niin Rihannan Stay kuin jopa Oasis -yhtyeen Wonderwall. Aviciin Wake Me Up!, Hey Brother ja Addicted To You ovat kuitenkin sellainen selkäranka, että juuri ne omat hitit ihmiset halusivat kuulla - ja saivat kuulla. Vaikka kyllä Aviciikin jatkoi hiteistään tuttua flirttailua amerikkalaisen folkin, kantrin ja juurimusiikin kanssa ja soitti Jefferson Airplanen tunnetuksi tekemän, folk-yhtye Great Societyn alun perin levyttämän klassikkobiisin Want Somebody To Loven. Sen voi kuunnella Spotifyn kautta tästä:
4. Luuliko Avicii olevansa Tanskassa?
Tuskin luuli, kunhan vitsaili. Avicii eli tukholmalainen Tim Bergling päätti keikkansa kiitoksiin, jonka aluksi kysyi tahtooko yleisö hänen puhuvan ruotsia vai englantia. Ilmeisesti mölinästä ei saanut selvää, sillä hän puhui molempia.
"Tämä on ollut paras keikkani Tanskassa", hän kiitti, ruotsiksi.
5. Järjestetäänkö Weekend ensi vuonna Vantaalla tai Hämeenlinnassa?
Weekendin puheenaiheeksi nousivat soittoajat. Järjestäjät olisivat halunneet, että musiikki voi soida pidempään. Nyt Helsingin ympäristökeskus oli määrännyt, että perjantaina musiikin on loputtava klo 24, lauantaina tuntia myöhemmin.
Weekend itse otti asian esille viime viikolla, ja sai samaan ympäristökeskusta kritisoivaan rintamaan Tuska -, Sideways - ja Summer Sound -festivaalit.
Soittoaika hiertää tapahtumajärjestäjää myös festivaalin päätyttyä. Tapahtumatiedotteen kärkeen oli nostettu Aviciin jälkeen päälavan kaiuittimista soitettu Beastie Boysin (You Gotta) Fight For Your (To Party), johon "paikalla ollut 30 000 hengen yleisö yhtyi yhteisellä pauhulla kappaleen kertosäkeistöön juhlintaoikeuksien puolesta taistelemiseksi."
Järjestetäänkö Weekend sitten ensi vuonna Vantaalla? Tai Hämeenlinnassa, johon rakennettu Kantolan tapahtumapuisto veti AC/DC -konserttiin sujuvasti 55 000 ihmistä - eikä melusta pahemmin valitettu?
Anakonda.fi:n tietojen mukaan useat muut kaupungit ovat tarjoutuneet kotipaikaksi yhdeksi Suomen suurimmista musiikkitapahtumista nousseelle Weekendille. Näissä paikoissa uskotaan, että festivaalista on kaupungille enemmän hyötyä kuin haittaa.
Teksti ja pääkuva Pasi Kostiainen
Lue Anakonda.fi:stä myös tämä:
Vielä kerran Weekend - Katso kuvat tanssijoista ja tunnelmista