Superwood tulee taas - Miten olisi "pikku-Flow" syksyn keskelle?

Valioesiintyjiä Agentsista Aivovuotoon ja Eva & Manusta Töölön Ketterään. Taidetta, luentoja, juomaa ja kasvisruokaa - siinä päällisin puolin puitteet Helsingin Superwood -festivaaleille. Anakonda.fi esittelee tänä vuonna toista kertaa järjestettävän festivaalin sisältöä.

Superwood järjestettiin Helsingin Vuosaaressa, Hotelli Rantapuistossa ja sen ympäristössä viime vuonna ensimmäisen kerran. Tapahtuma keräsi jo tuolloin mukavasti kävijöitä, ja mikä jatkon kannalta kannustavaa, sen kävijät lähtivät festivaaleilta levittämään sanaa onnistuneesta ja persoonallisesta festivaalista. Ivana Helsinki -muotitaloa ja -elämäntapabrändia pyörittävät siskokset Paola ja Pirjo Suhonen olivat suorastaan pakotettuja järjestämään Superwoodin uudelleen.

Festivaalikartalla on hyvin tilaa Superwoodille. Edellisen kesän tapahtumat, esimerkiksi samalle yleisölle suunnattu Flow on jäänyt parin kuukauden päähän, seuraava kesä häämöttää kaukaisuudessa talven ja kevään takana. Syksyllä on monien artistien klubikeikkoja ja konserttisalikiertueita sekä muutama areenakonserttikin, mutta festivaalikokemuksia ei ole tarjolla.

Vaikka Superwood olisi kesällä, se erottuisi muusta tarjonnasta. Festarin musiikki ja muu ohjelma muodostavat Rantapuiston miljöön kanssa ainutlaatuisen kokonaisuuden. Vastaavaa tapahtumaa ei voisi järjestää keskustahotellissa tai laivalla, sillä Woodtour, ohjelmallinen osuus hotellin ympäristössä olisi siellä jotain ihan muuta. Täällä se on yllättäviä keikkoja Paola Suhosen metsään suunnittelemissa visuaalisissa ympäristöissä - vaikkapa tällaisissa (linkki vie Anakonda.fi:n viime vuoden kuvareppariin Superwoodista ja Woodtourista). Jo hotelli Rantapuisto, Pohjoismaisen Yhdyspankin koulutuskeskukseksi 55 vuotta sitten valmistunut komea rakennus on nähtävyys - ja monille uusi tuttavuus pääkaupunkiseudulla.

Musiikkiohjelmisto Superwoodissa noudattelee viime vuodelta tuttua linjaa. Superwoodia voi pitää sukulaistapahtumana kesäkuussa järjestettäville Helsingin Sidewaysille tai Hailuodon Bättre Folkille - ja tai elokuiselle Helsingin Flow -festivaalille. Kaikkien esiintyjät edustavat musiikillisesti useita eri tyylejä, mutta heidän tekemisessään on yhteistä taiteellinen kunnianhimo, joka useimpien tapauksessa ylittää kaupalliset pyrkimykset. 

Tämän vuoden esiintyjiä Superwoodissa ovat muun muassa Agents, Aivovuoto, Eva & Manu (kuvassa), The Duplo, Kaukolampi, Marjo Leinonen & Bublicans, Töölön Ketterä, Elias Gould, Mara Balls, Viitasen Piia, Astrid Swan, Manna, New Silver Girl sekä Paola Suhosen oma yhtye Lone Deer Laredo.

Muutakin tehtävää ja nähtävää riittää, sillä viime vuoden tapaan Superwoodissa on tarjolla muun muassa elokuvia, kuvataidetta ja "viinilasin pituisia luentoja". Niitä voi tulla kuuntelemaan muun muassa työn imusta, ruuasta, oluesta, pelastetuista koirista, jätteiden vähentämisestä - tai ilmeisesti kirjallisuuden kuluttajien nykyasenteesta: kirjailija Riikka Pulkkisen luennon otsikko kuuluu: "Onko meidän mahdotonta uskoa enää keksittyihin auringonlaskuihin?"

Hotellipaketit Superwoodiin on loppuunmyyty, mutta pääsylippuja on vielä järjestäjän mukaan jonkin verran. Nyt voi valita kumpaan ryhmään kuuluu Superwoodin jälkeen: niihin, jotka kertovat muistoja ja sankaritarinoita syksyisestä elämysfestivaalista - vai niihin, jotka kuuntelevat niitä?

Fakta: Superwood Hotelli Rantapuistossa Helsingissä 12.-13. lokakuuta 2018. Lisätietoja tästä.

Teksti: Pasi Kostiainen

Onko meidän mahdotonta uskoa enää keksittyihin auringonlaskuihin?Onko meidän mahdotonta uskoa enää keksittyihin auringonlaskuihin?