Superwood on festari "Twin Peaks -twistillä" - Mitä se tarkoittaa?

Miltä kuulostaa festivaali rantapuuston keskellä, paljolti puulla sisustetussa hotellissa? Superwood on järjestäjän mukaan "mökkiviikonloppu kaupungissa, Twin Peaks -twistillä". Anakonda.fi määrittelee, mitä kielikuvan taakse kätkeytyy.

Superwood järjestetään lokakuun toisena viikonloppuna Helsingissä. Lähemmäs Twin Peaks -tunnelmaa pääsee tuskin millään muilla festareilla.

Ai miten niin Twin Peaks -tunnelmaa? No siten, että Superwood järjestetään Helsingin Vuosaaressa Hotelli Rantapuistossa ja tämä tarjoaa jo lähtökohtaisesti uskottavat puitteet Twin Peaks -tv-sarjan mystisen tunnelman toistamiselle. Siis David Lynchin kulttilegendaarisen Twin Peaksin, jota nähtiin ensimmäiset kaudet 1990-1991 ja  ja kolmas viime vuonna. Twin Peaksin tunnelman ja sen leimaavat piirteet on muun muassa BBC:n kulttuuritoimitus kiteyttänyt ainutlaatuisena yhdistelmänä muun muassa americanaa, musiikkia, seksiä, puuta, ruokaa, hyvän ja pahan taistelua sekä unia; unelmia ja painajaisia. 

Twin Peaksin kuviteltu pikkukaupunki Washingtonin osavaltiossa elää puujalostuksesta kuin Suomi - ja puu on materiaalina läsnä kaikkialla, luonnossa, rakennusmateriaaleina ja sisustuksessa sekä tukkirekkojen lasteina liikenteessä.

Eikä puuta pääse pakoon myöskään Rantapuistossa. Uuteen kukoistukseen hotellina noussut Rantapuisto on vuonna 1963 valmistunut entinen pankin kurssikeskus. Arkkitehdit Ragnar Ypyä ja Martta Martikainen-Ypyä jatkoivat merenrannan puuston teemaa sisustukseen - ja nyt vuosikymmeniä myöhemmin vaikutelma on niin twinpeaksia, että ulkona kävellessään vilkuilee puiden oksia bongatakseen pöllön

Superwoodin järjestäjät Paola ja Pirjo Suhonen ovat paitsi IVANA Helsinki -muotitalon ja elämäntapabrändin yrittäjäsiskot, myös Twin Peaks -faneja. Ja se näkyy toista kertaa järjestettävillä Superwood -festivaaleilla. Festivaalin Woodtour -kiertueet tekevät tapahtumasta ainutlaatuisen twinpeaksin. Paola Suhonen on suunnitellut visuaalisen ympäristön erikoiskeikkoja varten - keikkoja, jotka tapahtuvat siis pimeän tullen metsässä hotellin lähiympäristössä. Woodtoureille otetaan sata ilmoittautunutta kumpanakin festivaalipäivänä.

Jos mukaan ei mahdu, Rantapuiston sisällä riittää tarjontaa ja tekemistä, jonka voi helposti nähdä Twin Peaks -filtterin läpi. Ajatellaan vaikka musiikkia, esimerkiksi  Agentsin viileän tyylikäs rautalankamaalailu olisi varmasti Lynchin mieleen - ja vaikkapa Kaukolammen visuaalista, elektronista musiikkia voitaisiin todennäköisesti käyttää tämän persoonallisen amerikkalaisohjaajan elokuvien soundtrackina. 

Entä sitten miten toteutuvat muut BBC:n määritelmät? Americanaa, unikuvia, ruokaa ja ehkä seksiäkin mahtuu varmasti monen viikonloppuun Superwoodissa. Mutta hyvän ja pahan taistelussa tapahtuma on kyllä selkeästi hyvän puolella.

Fakta: Superwood Hotelli Rantapuistossa Helsingissä 12.-13. lokakuuta 2018. Lisätietoja tästä.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen - Kuvassa Suad esiintyy viime vuoden Superwoodissa

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Superwood tulee taas - Miten olisi "pikku-Flow" syksyn keskelle?