Suomeen saapuvan Rammsteinin laulaja Anakondalle:"Huumorintajuni ei ole kehittynyt!"

Provinssirock julkaisi ensimmäiset ensi kesän esiintyjistään: kesäkuussa Seinäjoella nähdään Cheek - ja Rammstein. Anakonda.fi haastatteli äskettäin sivuprojektillaan albumin julkaissutta Rammstein -solistia Till Lindemannia.

"Lindemann ei uhkaa Rammsteinia. Aloitamme syksyllä uuden levyn tekemisen", Till Lindemann kertoo Anakonda.fi:lle.

Haastattelusta oli sovittu Lindemannin Skills In Pills -albumin tiimoilta. Tuon projektilevyn Rammsteinin solisti teki yhdessä ruotsalainen Pain -yhtyeen nokkamiehen Peter Tägtgrenin kanssa.

Mutta mihinpä laulaja äänestään pääsisi - tai sanoittaja huumorintajustaan. Vaikka levy ei ole rammsteinia, Lindemannin yhtä aikaa koomisuutensa tiedostava ja törkeälla mahtipontisuudella vaikuttava ääni sekä hätkähdyttävän alatyyliset sanoitukset ovat tuttuja saksalaisbändin levyiltä. Paitsi, että siinä, missä Rammstein laulaa saksaksi ja käyttää englantia vain silloin tällöin - ja mausteena muitakin kieliä espanjasta venäjään - Lindemann operoi englanniksi. (Muutama vuosi sitten solisti Lindemann ja muut Itä-Saksan puolella ennen maan yhdistysmistä kasvaneet Rammsteinin jäsenet eivät suostuneet puhumaan haastatteluissa muuta kuin saksaa - Lindemannin nyt soljuttelema sujuva englanti antaisi ymmärtää, että kyseessä oli tosiaankin Rammsteinin erikoislaatuisuutta alleviivaava tehokeino. Vai oliko se muutakin?)

Suosit teksteissäsi alatyyliä häpeilemättä. Haluatko olla sanoituksissasi suorempi ja vähemmän poliittisesti korrekti kuin monet muut nykyartistit?

"Enpä tiedä. Haluan tehdä musiikkiin sopivia sanoituksia. Katson elokuvia, dokumentteja ja jopa uutisia insproituakseni."

Ok. Mutta Rammsteinin sanoitukset ovat aina olleet törkeydessään hätkähdyttäviä, joskus myös englanniksi. Sama meno jatkuu Lindemannin levyllä. Onko huumorintajusi mielestäsi kehittynyt ikääntymisen myötä?

"Huumorintajuni ei ole kehittynyt, se ei ole muuttunut. Sanoitusten kääntäminen englanniksi vei aikaa, mutta tuli tehtyä. Peter opetti minulle paljon kieltä ja miten englanniksi asioita sanotaan. Mitä huumoriin tulee, ajatellen jutut edelleen yhä ensin saksaksi - ja sitten ne pitää kääntää. Täytyy ymmärtää, että meillä ei ollut koulussa - tai muuallakaan - englannin opetusta. Sitä oli tunti viikossa. Tarkoitus oli, että opimme kaikki ensimmäisenä vieraana kielenä venäjää." (Ohhoh, ei se sitten tainnut ollakaan pelkkää rokkikukkoilua, se saksan puhuminen ja tulkkien käyttäminen.)

Mutta broken english, sehän on maailman yleisin kieli. Kun laulat, että vihaat lifeä ja wifeä ja wifen boyfriendiä - ja omaa boyfriendiäsi - sanoitus on yhtä aikaa hillitön ja hauska, mutta myös tavallaan aika koskettava, jopa syvällinen! Ja ymmärrettävä lähes kaikkialla musiikkia kuluttavassa maailmassa. Kuuluvatko sanoituksissa syvimmät, henkilökohtaiset tuntemuksesi?

"Kirjoittaessa täytyy olla avoin - ja rehellinen omille tuntemuksilleen. Muuten sanoituksesta ei tule hyvää."

Kun Rammstein kirjoitti kymmenen vuotta sitten kappaleet Amerika ja Moskau ja sijoitti ne levylle Reise, Reise peräkkäin, siinä oli nähtävissä jotain poliittista. Millasia poliittisia lauluja kirjoittaisit nyt, kun maailma on muuttunut?

"En tahdo koskaan kirjoittaa politiikasta. Jätän sen homman ihan mielelläni vaikkapa New Model Armylle."

Seinäjoelle Lindemann siis tuo Rammsteinin, josta festivaalijärjestäjä tiedotti näin: "Lauantai-illan pääesiintyjä Rammstein valikoitui Provinssiin yleisöpalautteen ansiosta: saksalaisyhtye on ollut viimeisen viiden vuoden ajan ylivoimaisesti tapahtuman toivotuin esiintyjä. Provinssin ohella lukuisten Euroopan suurimpien festivaalien pääesiintyjänä nähtävä Rammstein tuo Seinäjoelle live-show’nsa, josta ei pyrotekniikkaa ja pommeja puutu."

On kaikki siis niin kuin ennenkin: Lindemann laulaa levottomia ja liekenheittimet loistavat suviyössä.

Teksti: Pasi Kostiainen, Kuva: Mandy Hall

Fakta: Provinssirock Seinäjoella 30.6. - 2.7.2016 Rammstein esiintyy lauantaina 2. heinäkuuta.