Pelastaako start up USA:n autoteollisuuden? - Katso video Equus -muskeliautosta

Equus Bass 770 ei nouse myyntilistojen kärkeen, mutta amerikkalaisen autoteollisuuden profiilituotteeksi se on jo kiihdyttämässä. Anakonda.fi tarjoaa uuden automerkin pieneksi netiksi nousseen fiilisvideon.

Amerikkalaisesta autoteollisuudesta ei ole kuulunut 2000-luvulla juurikaan hyviä uutisia. Autokaupunki Detroit hakeutui jopa konkurssiin vuonna 2013 (linkki IS:n kuvakoosteeseen autioituvasta kaupungista tästä), se symboloi ikävällä tavalla vahvasti pyörillä liikkuvan valtion oman autoteollisuuden tilaa.

Mutta nyt kuuluu, ja hyvä kuuluu muskeliauton V8-moottorin miehekkäänä jyrinänä.

Äänen - ja positiivisen signaalin - takana on amerikkalainen start up -yritys Equus. Se tekee autoja, joiden tekniikka on uusinta uutta, mutta muotoilu ja idea  1960- ja 1970-luvuilta, ajalta ennen öljykriisiä. Siis kunnon muskeliautoja, joissa on voimaa ja vääntöä enemmän kuin kahden tai neljäänkään ihmisen kuljettaminen vaatisi järjellä ajatellen. Mutta kuten oheisesta pieneksi nettihitiksi nousseesta mainosvideosta näkyy, Equus ei ole järjen, vaan tunteen valinta. Auto, jollaista kelpaa himoita vaikkapa Shelbyn tai Dodge Challengerin ulkonäköön ja äänimaailmaan mieltyneen.

Ja vauhtiin.

Numeroista kiinnostuneille tiedoksi, Equus Bass 770 kiihtyy nollasta sataan alle neljässä sekunnissa ja saavuttaa useimpien maiden teillä törkeän laittoman 322 kilometrin huipputuntinopeuden. Hevosvoimia on 640.

Mikä tämä Equus sitten on?

Ensimmäinen täysverinen muskeliautouutuus vuosikymmeniin on detroitlaisen Equus Automotiven tuote. Firman perustaja on Bassam Abdallah. Hän oli ollut suunnittelemassa Equusia yhteisyrityksissä, mutta nykyinen yhtiö sai muotonsa vuonna 2009.

Tekisikö mieli? Epäilemättä, mutta ennen kuin vetää käteen ajohansikkaat, kannattaa ottaa pieni reality-check automerkin nettisivulla: Equusin hankintaan tarvitaan vähintään 250 000 dollaria eli nykykurssilla 222 000 euroa. Kannattaa myös varautua odottamaan, sillä jokainen Equus Bass 770 valmistetaan käsin - ja kustomoidaan asiakkaan toiveiden mukaan. Vuonna 2014 valmistui vain 120 autoa.

Anakonda.fi ei myöskään ota vastuuta siitä, miten Equus on tyyppihyväksytty ja katsastettu Suomeen ja muualle EU-alueelle.

Mutta haaveillahan saa, kuten oheinen video näyttää.

kuva: Equus Automotive